Trekking Tümü

Likya Yolu (19-22 Nisan 2021)

2 yıl önce | okunma

Likya Yolu, Fethiye’den başlayarak Antalya’ya kadar uzanan ve tarihte Likya olarak adlandırılan Teke yarımadasındaki patikalardan bir kısmının işaretlenip haritalanması ile oluşturulmuş yürüyüş rotasıdır. 1992 yılında çalışmalarına başlanılan Likya yolu 1999 yılında Kate Clow tarafından hizmete açılmıştır.
Patara Limanı yakınlarında bulunan ve 1994 yılında Prof. Dr. Sencer Şahin tarafından tercüme edilen Stadiasmus Patarensis isimli bir yazıtta Milattan sonra 43 yılında Likya’nın bir Roma eyaleti olduğu belirtilmekte ve bölgede yer alan 69 yol ve 53 şehir listelenmektedir.


Çeşitli kaynaklarca dünyanın en iyi 10 uzun mesafe yürüyüş rotasından biri olarak gösterilir. Parkur üzerinde yer alan Gelidonya Feneri manzarası 2007 yılında Türkiye’nin en güzel manzarası seçilmiştir. Ayrıca dünya üzerinde bir geminin tamamının çıkarılabildiği ilk su altı kazısı bu bölgeden görülebilen Amerikan Koyu’nda yapılmıştır.
Parkur üzerindeki yerleşim birimlerinde konaklama olanağı mevcuttur. Parkurun tamamı işaretlenmiş olup sponsor kuruluşlar ve gönüllüler tarafından bakımı yapılmaktadır

Muğla’nın Fethiye ilçesinin Ovacık mevkiinden başlayan rota 555 km sonra Antalya’nın Geyikbayırı köyünde sona erer.

 

Bizimde rotamız Fethiye Ölüdeniz’de konaklama ile başladı.Turizm sezonu pandemi dolasıyle başlamadığı için otel bulmak zor oldu .Ama bir tane pansiyon tarzı otelde gecelemeyi başardık.Aslında bölge turizm sezonunda konaklama konusunda oldukça rahat ama Likya yolku çok rağbet gördüğü için otel yada pansiyon konaklama yapacakların önceden yerlerini ayarlamaları gerekmekte.Aksi takdirde bazı bölgelerde kısıtlı olan konaklama tesislerinden yararlanmak mümkün olmayabilir.


Konaklamasını kendisi sağlayacaklar için de kamp yerleri ve çadır alanları mevcut ama ücretli , bu yerler haricinde çadır atmaya pek müsade edilmiyor ama kaçak göçek ormanlarda kamp atarım diyorsanız jandarmanın gece gelip sizi kamp alanı için yönlendirmesine hazır olun.

Likya yolu üzerinde yiyecek içecek alabileceğiniz yada yemek gözleme yiyebileceğiniz yerler mevcut, özellikle yerel halk yolu oldukça benimsemiş .Yol üstünde giderken tarlasında ürün hasat edenler size çeşitli yöresel ürünler satabiliyorlar.

 

 

İlk gün rotamız Fethiye Ovacık bölgesinden başladı , yolun başlangıç noktasında bir start tabelası mevcut , burada yol parke döşeli , biraz ilerledikten sonra toprak zeminle kucaklaşıyorsunuz.

Yol yavaş yavaş sizi Ölüdeniz manzarası ile yükseltirken eşsiz manzara sizi büyülüyor.Geniş yol bittikten sonra kayalık tırmanış patikası başlıyor, çantalarımızı ilk gün ağırlığı bizi biraz zorlasa da zamanla ideal tempoyu yakalıyoruz.Rotada ilk durağımız Kirme köyü burada bulunan yere bir cafede narlı portakal suyumuzu içerek enerjimizi topluyoruz.Kirme köyünün içinde geçerek yine kayalık  bir patikadan aşağı inerek Faralya diğer adıyla Kelebekler vadisinin olduğu bölgeye geliyoruz.

 

 

 

Kelebekler vadisi , sadece denizden ulaşımı olan bir koy, içinde yetişen kelebek türünden bu adı almış.Karadan ulaşım içim teknik bir iniş yapmak gerekli.Denizden ulaşım içinse bölgeye yakın köylerden tekne kiralamak yada Ölüdenizden kalkan gezinti teknelerine binmek mümkün.

Faralya bölgesi bol miktarda oteli ve restoranı olan bir bölge , buralardan her türlü ihtiyaçınızı karşılayabilirsiniz.Şimdi ki rotamız ise konaklama yapaçağımız Kabak Koyu

Yine patika yollardan ilerleyerek biraz vadi inerek biraz da tırmanarak Kabak Koyuna ulaşıyoruz.Burada birçok konaklama imkanı mevcut.Biz denize en yakın olan kamp alanını tercih ediyoruz.

 

 

 

Gece hava serin oluyor , Likya yolu için ideal yürüyüş zamanı bahar ayları , ama gündüz sıcak olsa da gece hava üşütüyor.Ona göre kıyafet hazırlığı yapılmalı.

2.gün rotamız Kabak koyundan Alınca köyü üzerinden Gey köyüne inmek yani Yediburunlara doğru inmek.

 

 

 

 

 

 

Sabah erkenden yola koyuluyoruz, rotamız ufak bir değişiklik yaparak kestirme bir patika yolu ile Alınca köyüne bağlanıyoruz.İkinci günü rotası biraz daha zor , özellikle vadiler arası geçiş yerlerinin bazı kısımları uçmuş buradan geçiş yapmak biraz yorucu ama manzara herşeye değiyor.

 

 

 

 

 

Alınca köyünden sonra yediburunlar uzaktan görünmeye başlıyor girdiğimiz çam ormanı gölgesinde ilerlemek bizi serinletiyor.Ormanı aştıktan sonra Gey köyüne açık arazide ilerlemeye başlıyoruz kavurucu güneş iyice terletiyor sonunda çadır kuracağımız Gey köyüne Muhtarın Yerine geliyoruz.Burada işletme sahibi Gökhan ve eşinin ilgisi bizi çok mutlu etti.Geceyi rahat rahat uyuyarak geçirdik ama sabah kötü bir haber ile gün başladık.Covid 19 Pandemisi nedeniyle tam kapatma uygulaması kararı alındığını öğrendik.Kısaca bu yürüyüşümüzün şimdilik sonladığı anlamına geliyordu.Kaldığımız yere şimdilik virgül koyarak Likya yolu yürüyüşümüze tekrar gelmek üzere verdik.


 

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir