81 AY 81 İL Tümü

AFYONKARAHİSAR

2 yıl önce | okunma

Türkiye yolların kesiştiği kavşak illerinden bir tanesi ,Ege’ye yada Akdeniz’e inmek  isteyenlerin uğrak noktası ,sivri yalçın bir kayalığa kurulmuş kalesi lokumu mermeri termal suları  ile meşhur Ege Bölgesi ilimiz halk adıyla Afyon resmi adıyla Afyonkarahisar.Afyon adını bölgede eskiden yetiştirilen haşhaş ekiminden almakta.


 

 

 

 

 

 

 


Karahisar adını şehrin ortasında yer alan volkanik sivri kayalardan oluşan sarp tepenin üstünde ki hisardan almış.Tarihteki adı Karahisar’ı Sahib olan Afyon’un  geçmişi  MÖ 3000 yıllarına kadar gitmekte.Kurtuluş Savaşında da önemli bir rol üstlenen Afyon savaşın son dönemlerinin komuta merkezi olarak görev almış.

Şehrin her tarafından görülen Afyon Kalesinin Hititler döneminde yapıldığı varsayılmakla beraber sonrasında kurulan birçok medeniyete de ev sahipliği yapmış.

701 basamakla çıkılan kalenin zirvesine ulaşmak için iyi bir efor sarfetmek gerekiyor.Kalenin tepesinden şehre hakim bir görüntü elde etmek mümkün, surları onarım görmüş ve surların haricinde içinde pek fazla tarihi yapı yok.

 

 

 

 

 

 

 


Kalenin olduğu muhit diğer kültürel yerleri de barındırıyor.

Bunlardan ilki Selçuklu döneminde yapılan Ulu Cami diğer adıyla Camii Kebir. Selçuklu ahşap mimarisi özellikleri taşıyan cami ahşap tavan işçiliği ile göz dolduruyor.

 

 

 

 

 

 

 

 


Ulu Cami’nin olduğu mahalle de ki eski evler restore edilerek güzel bir tarihi semt haline getilrilmiş.Rengarenk boyanan Afyon evleri klasik İç Anadolu evleri özelliklerini taşımakta.

 

 

 

 

 

 

 

 


Yine aynı bölgede bulunan Mevlevi Cami , Mevlana’nın torunlarından Mutahhara Hatun’un Germiyanoğlu Süleyman Şah ile evlenip Afyon’a gelmesi ile Mevleviliğin Afyon’a gelmesi ile yapılmış.

 

 

 

 

 

 

 


Caminin olduğu yerde Mevlevihane olarak kullanılan binalarda Mevleviliğin eğitimleri örf ve ananaleri öğretilmiş.Şimdi müze haline getirilen binaların bir kısmında  Mevlevilik ile ilgili görseller paylaşılmakta.

Caminin içinde Mevlevi önderlere ait türbeler bulunmakta.

Şehir merkezine doğru harekete geçince Bedestan çarşısının olduğu yerde sizi kalabalık bir topluluk bekliyor.Birçok insanın alışveriş için ziyaret ettiği bölge şehrin en işlek caddelerine de ev sahipliği yapıyor.

Meydana bakan kısımda Anıtpark’ın içinde yer alan anıt Avusturya’lı heykeltıraş Krippel’e yaptırılmış ve 24 Mart 1936 tarihinde büyük bir törenle, İsmet İnönü tarafından açılmıştır. Kurtuluş Savaşı anısına, taş kaide üzerine galip gelen Türk askeri ve yenik düşen düşman askerini betimleyen bronz heykel bulunmaktadır. Taş kaidenin dört tarafına da, savaşla ilgili bronz kabartmalar işlenmiştir.

 

 

 

 

 

 

 

 


Tam karşısında ise Afyon Zafer Müzesi var ama pandemi sebebiyle kapalı.

Meydanı biraz geçince Gedik Ahmet Paşa İmaret Cami 1472 yılında inşa edilmiş , park içerisinde oldukça güzel bir konuma sahip , park içerisinde ki ağaçların altında dinlenen birçok insanı görmeniz mümkün.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tacı Ahmet Mahallesinde Hamam Aralığı sokağında yer alan Millet Hamamı müze haline getirlmiş bazı kısımları ise derslik ve konferans salonu olarak kullanılmakta.

 

 

 

 

 

 

 

 


Afyon’un eski yerleşim yerlerinin yanında Anadolunun çeşitli illerinden gelen yolların keşistiği kavşak noktasında kurulan alışveriş merkezleri de oldukça kalabalık.Burada Türkiye’nin dört yanından gelen yolcuları görmeniz mümkün, özellikle Afyon Cumhuriyet sucuğu ve Afyon lokumu almak isteyen onlarca insan alışveriş merkezlerini doldurmakta.

Termal şifalı suları ile hizmet veren otellerde bu bölgede yer almakta.Afyon ile ünlenmiş mermer ocaklarını ise Afyon dışında ilerlerken görebilirsiniz.Dağlarda açılmış olan mermer ocaklarını Afyondan çıktıktan sonra göebilirsiniz.

Afyon şiveli konuşan kendine has insanları ile lokumu sucuğu mermeri şifalı suları ile güzel bir Anadolu ilimiz., şehir merkezinde ki eski pazar hareketliliği sizi yıllar öncesine götürecektir.Biraz daha modern alışveriş yapmak isteyenler içinde adres şehrin biraz dışında yer alan Avm’ler.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir