81 AY 81 İL

AKSARAY

3 yıl önce | okunma

1933 yılında il iken kapatalıp 1989 yılında yeniden 68 plaka koduyla il olan İç Anadolu şehrimiz Aksaray.

 

 

 

 

 

 

 

MÖ 7000 yılında adı geçmeye başlayan Aksaray ; Hitit , Selçuklu, Osmanlı gibi birçok medeniyetler gördükten sonra vilayet olarak karşımıza çıkan güzel Anadolu şehirlerimizden biri oldu.

Şehri gezerken tarihi ve kültürel eserleri gördükçe şehrin tarihinin çok eskiye dayandığı ortaya çıkmakta.

Gezimizin ilk durağında şehrin merkezinde yer alan görkemli Ulu Cami’yi geziyoruz , Selçuklu dönemi eseri olan cami 1408-1409 yıllarında Karamanoğlu Mehmet Bey tarafından yaptırılmış.Kesme taşlarla ve ahşapla işlenen cami görülmeye değer bir işçiliğe sahip.

 

 

 

 

 

 

 

Şehir meydanında yer alan Valilik binası ve Emniyet binası gece çok güzel görünüyor, geniş bir meydana sahip olan binalar ve önündeki saat kulesi görülmeye değer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aksaray’ın en önemli tarihi değerlerinden biri  Azm-i Milli T.A.Ş Un fabrikası ,  1924 yılında şirket olarak kurulan Türkiye’nin sayılı halk şirketlerinden biri.Kurulan şirkette halk katılımcı olarak ortak olmuş yıllarca ortakların kayıtları çok düzenli tutulmuş.

 

 

 

 

 

 

 

Fabrikada bulunan makineler hala çalışır durumda ve ilk günkü teknolojilerini korumakta.Elektrik enerjisi ile çalışan fabrikanın elektiriği o dönemde  başka alanlarda da kullanılmış.

İlk günden beri kayıtları tutulan fabrikanın arşivi kesinlikle görülmeye değer.

 

 

 

 

 

 

 

Aksaray’ın en büyük manevi değerlerinden biri de Somuncu Baba ; asıl adı Hamidüddin olan Somuncu Baba 1349 yılında Kayseri’de doğmuş , Bursa’da yaşadığı yıllarda Somunlar Müminler diyerek ekmek dağıttığı için adı Somuncu Baba olarak anılmaya başlamış.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Somuncu Baba mezarının yanında yer alan müzede Somuncu Baba’nın hayatı maketlerle anlatılmış.

 

 

 

 

 

 

 

Vali Konağında ise bölgeye ait yaşam unsurları 3 boyutlu görmek mümkün.Müze eve dönüştürülen konakta birçok antika eseri de görmek mümkün.

 

 

 

 

 

 

 

Aksaray merkezde yer alan tarihi yapılardan biri de Zinciriye Medresesi ; kim tarafından yapıldığı net olmasa da Karamanoğulları tarafından yapıldığı sanılmakta.Tipik Selçuklu mimarisi özellikleri taşıyan medrese bugün müze olarak kullanılmakta.İçerisinde Dingoz Baba’ya ait bir mezar bulunmakta.

 

 

 

 

 

 

 

Konya Aksaray yolu üzerinde bulunan Sultanhanı Kervansarayı bölgenin en güzel ve en büyük hanlarından biri , Alaattin Keykubat tarafından 1229 yılında yaptırılmış.

 

 

 

 

 

 

 

Aksaray’a ait Saratlı Aziz Mercirius yeraltı şehri Roma İmparatorluğu döneminde general olan Philopater’in imparatora dini için karşı gelerek sürgüne gönderildiği yer olarak bilinir.Daha sonra sürgünde iken Roma askerleri tarafından öldürülüp kafası Mısır’a gönderilmiş.

 

 

 

 

 

 

 

Yeraltı şehrinde 37 adet mezar bulunmuş , çoğu çocuk olan mezarların Aziz Mercurius’ın ailesine ait olduğu sanılmakta.

Aksaray da bizi oldukça şaşırtan Anadolu illerinde biri oldu , tarihinin bu kadar eski olduğunu ve eserlerini açıkça tahmin etmiyorduk, güzel ve keyifli bir geziydi.

 

 

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir