81 AY 81 İL

AMASYA

5 yıl önce | okunma

81 ay 81 il projemizde Ocak 2019 ayının ili 05 plaka kodlu Amasya oldu.Şehzadeler Diyarı olarak bilinen Orta Karadeniz’in Ferhat ile Şirin aşkı ile ünlü güzide şehri.

Sonu mutsuz biten Ferhat İle Şirin’in aşk hikayesi şehirde bir müze olarak canlandırılıyor.Hikaye herkesin bildiği gibi Şirin’e aşık olan Ferhat’ın dağları delerek Amasya’ya su getirme çabası ,buna karşılık araya giren kötü insanların bu aşkı engellemeye çalışmaları.Sonuçta Ferhat ve Şirin intihar ederler ve kavuşamazlar.Hikaye dilden dile dolaşarak günümüze kadar gelir.Adlarına yapılan müzede dünya aşk hikayelerinden Aslı ile Kerem , Romeo ile Juliet , Leyla ile Mecnun’un hikayeleri ile diğer bazı aşk temalı hikayelerde müzede anlatılmakta.

Amasya 7500 yıllık tarihi olan bir şehrimiz , Yeşilırmak kenarına kurulmuş ,şehrin ırmak kenarında restore edilmiş Amasya evleri ile turizme dönmüş.Konakların bir kısmı müze bir kısmı otel bir kısmı da restorant olarak kullanılmakta.Yalı boyu denilen bu mevkide hem konaklayarak hemde yemeğinizi yiyerek Yeşilırmak’ın akışını izleyebilirsiniz.

Müze olarak kullanılan konaklardan ilki Şehzadeler Konağı.Burada Osmanlı İmparatorluğu padişahlarından şehzadeliklerini Amasya’da yapmış Fatih Sultan Mehmet,Çelebi Sultan Mehmet, II. Murat,II. Bayezid gibi padişahların balmumu heykelleri bulunmakta.

Yalıboyunda yer alan diğer müze Hazeranlar Konağı.Burada da Osmanlı konut mimarisine uygun olarak yapılmış Amasya konaklarının yaşantısı anlatılmakta.Yalıboyunu gezerken şehrin hemen kenarında yükselen dağın içine oyulmuş Kral Mezarlarını aşağıdan görmek mümkün.

Yeşilırmak’ın diğer tarafında yer alan şehrin modern yapılarının olduğu bölümde de bir çok tarihi yapı yer almakta.Bunlardan biri Amasya müzesi.Müzenin kapalı kısmında arkeolojik kazılardan elde edilen tarihi unsurlar sergilenirken en önemli kısım mumyaların olduğu 2.kat.Amasya müzesinde yer alan mumyalar Selçuklu döneminden kalma Cumudar Türbesinde çıkarılmış.Mumyalar Amasya Valiliği yapmış İzzettin Pervane Beye ve onun aile fertlerine ait.Bir sel baskınında tahrip olmuş mumyalar şimdi daha korunaklı olarak muhafaza edilmekte.

Şehirde yer alan 2.Beyazıt Külliyesini tadilatta olduğu için gezmek mümkün olmadı.Diğer bir önemli eser olan Burmalı Minare Cami , minaresinin taşlarla burmalı şekilde inşa edilmesinden almış adını.Selçuklu dönemi eselerinden.

Şehrin en önemli müzelerinden biri de tıp cerrahi aletlerinin konu edildiği Sabuncuoğlu Müzesi.Diğer adı ile Bimarhane yada Darüşşifa yani hastaların tadavi edildiği yer anlamında.
Daha sonra o bölgede hekimlik yapan Sabuncuoğlu tarafından müze haline getirilmiş.Müzede akıl hastalarına uygulanan müzik ile tedavinin ayrıntıları da anlatılmakta.

Amasya’da Yeşilırmak kenarında gezinti yolu ve Yeşilırmak üstünde ki tekne ile nehir üzerinde gezmek mümkün.Biz ocak ayında gittiğimiz için nehir çamur akıyordu.
Amasya’da konaklama işini yalıboyunda yer alan Uluhan Otel’de yaptık.Yeşilırmak kenarında küçük ama güzel bir oteldi.Personeli bir hayli güler yüzlü ve ilgiliydi.Otelin olduğu sokakta yer alan diğer konaklarda ise canlı müzik bulunmakta.

Amasya gecelerinde ilk durağımız şehrin tamamını gördüğü söylenen Yamaç Paraşütü tepesi oldu.Yol çalışması olduğu için biz orayı bulamadık.Birde çöken sis görüntü almamızı engelledi.
Amasya’ya hakim tepelerden birinde Ali Kaya yazısı ile kendini belli eden bir restoran mevcut.Gece bizde oraya gittik.Oturduğunuz yerden Amasya’yı izlemek mümkün.Zaten o tepede de birçok villa mevcut pek çoğu Amasya manzaralı.

Gece ışıkladırması oldukça güzel Amasya’nın.Amasya kalesi,Kral mezarları ve Yalı boyunda ki konaklar oldukça güzel ışıklandırılmış.Efsanevi bir hava katıyor şehre.

Amasya tarım ile geçimini sağlayan bir ilimiz.Ama tarihi ve kültürel mirası turizm açısından da gelir kaynağı olarak kullanılmasını sağlamaya başlamış.
Sabahın ilk ışıkları ile Kral Mezarlarının olduğu tepeye doğru merdivenlerden tırmanmaya başladık.Kral mezarları dağın oyulması ile oluşturulmuş.İnsanların koca dağı el işi oyarak bu anıtları oluşturması , azminin bir göstergesi olsa gerek.

Helenistik dönemde Harşena Dağ’ının oyulması ile dönemin kralları için yapılmış anıt mezarlar.
Kral mezarlarının olduğu Harşena dağının eteklerinde Kızlar Hamamı ve gizli yer altı tüneli de mevcut.Açık hava müzesi şeklinde ki ören yerinde şehre hakim kafesinde oturup soluklanıp Amasya’yı izlemek mümkün.

Harşena Dağının zirvesinde yer alan Amasya kalesi ise restore edilmiş 8 adet savunma cephesi olan kale Erken Tunç çağından Osmanlı’nın sonuna kadar şehri savunmak amaçlı kullanılmış.
Yine kalenin yanında yer alan Kale Cafe oldukça güzel manzarası olan menüsüde oldukça lezzetli olan bir yer.Mutlaka görün isterim.

Amasya turumuz havann iyice soğuyup kar yağması ile ikindi saatlerinde son buldu.Samsun istikametine ilerlerken kar iyice bastırdı.Biz aracımız 4×4 olduğu için kolay ilerledik ama bizden sonra yol kaza sebebi ile kapandı.

Amasya bahar aylarında gezilmesi zevkli olacak güzel bir ilimiz.Yürüyerek şehrin büyük kısmını gezmek mümkün ama 2 gün ayırmak lazım Amasya’ya.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir