81 AY 81 İL

KAHRAMANMARAŞ

4 yıl önce | okunma
Kahramanmaraş
Milli Mücadelenin efsane illerinden bir tanesi ,Kurtuluş Savaşı’nda işgale karşı direnişi nedeniyle 5 Nisan 1925 tarihinde İstiklal Madalyası almış bir ilimiz.

Akdeniz Bölgesinin Doğu ucunda yer alan, yerel adıyla Maraş ilimiz bozulmuş Akdeniz İklimi süren ,topraklarının çoğu dağlarda yer alan Akdeniz bitki çoğrafyası gösterir.Buna rağmen ilin güneyinde Akdeniz Kuzeyinde ise Karasal iklim yaşanır.
Yapılan arkeolojik çalışmalarda 14-16 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğu varsayılıyor.Hititlerden başlayan medeniyet Asur ,Med,Pers,Makedonya,Roma,Bizans ,Selçuklu ,Dulkadiroğlu ve Osmanlılar olarak devam etmiş.
1114 yılında büyük bir depremle yerle bir olan şehirde o dönemlere ait hiçbir anıt kalmamıştır.

Ekim 1919’da Fransızların Kahramanmaraş ve çevresinde egemenlik kurma emelleri doğrultusunda kentte 5 ay kadar sürmüş olan milli direniş hareketleri, Kurtuluş Savaşı mücadelesi görülmüştür. Bu dönemde Sütçü İmamın Uzunoluk Hamamından çıkan kadınlara sarkıntılık yapan Fransız askerlerine karşı attığı ilk kurşun; kalesinden bayrağının dalgalanmadığını gören imam Rıdvan Hoca’nın 28 Kasım 1919 günü Ulu Camide ‘’ Türk bayrağı dalgalanmadıkça burada namaz kılmanın doğru olmadığı hitabı ile’’ kıldırmadığı Cuma Namazının ve namazı bırakıp kaleye koşan kahraman halk, 21 Ocak 1920’de başlayan yerel direniş sonucu Fransızları çekilmek zorunda bırakmış ve 12 Şubat 1920’de İstiklalini kazanarak kendini kurtaran ilk şehir olmuştur.
Türkiye Cumhuriyeti devletinin kuruluşunda önemli bir yere sahip olan Kahramanmaraş, bu destansı dönemi adeta tarihine, karakterine ışık tutan olaylar ile doludur. Milli ruhun, milli direnişin bir simgesi olan Maraş’ın bu iradesi, bu gücü karşılıksız bırakılmamış 5 Nisan 1925 tarihinde TBMM tarafından ‘’Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası’’ ile onure edilmiştir. Yine bu başarılarından dolayı 7 Şubat 1973 tarihinde ‘’KAHRAMANLIK‘’ ünvanı ile şereflendirilmiş olan şehrimizin ismi bu tarih itibari ‘’KAHRAMANMARAŞ’’ olarak değiştirilmiştir.
Maraş Ulu Cami ( Cami-i Kebir )

Kahramanmaraş kalesi güney etekleri, kent meydanında yer alır. Özgün bir Dulkadirli eseri olan yapının: Esas inşa tarihi 1442-1454, banisi Dulkadirli Süleyman Bey olup; oğlu Alaüddevle Bey’in yapıyı 1501-2 tarihlerinde yenilercesine yaptırdığı onarım, bu tarihin inşa tarihi olarak kabul edilmesinde etken olmuştur. Doğu-batı doğrultuda dikdörtgen bir form gösteren yapıda harim kısmı, mihraba dik atılan sivri kemerler ile yedi sahna bölünmüştür. Yapının mukarnaslı, kolyeli Köşk Minaresi ve harime girişi sağlayan mukarnas kavsaralı Taç Kapısı ayrıca önemlidir.
Taş Medrese ve Türbe

Kent meydanında Ulu Cami ile bütünlük oluşturan yapı; Dulkadirli Alaüddevle Bey tarafından XV. yüzyıl sonlarında inşa ettirdiği anlaşılmaktadır. Tek katlı, açık avlulu, tek eyvanlı medrese plan düzeni gösteren yapı, Güneyinde mescidi, gerisinde açık avlusu ve öğrenci odaları binayı tamamlar.
Taşköprü/ Ceyhan Köprüsü

Kahramanmaraş-Kayseri yolu, kent merkezine 11 km uzaklıkta Kılavuzlu Mahallesi sınırlarında yer alır. Ceyhan nehri üzerinde olmasından dolayı bu isim ile anılır. 16. Yüzyıla ait olduğu düşünülen yapı Doğu-batı doğrultuda 158,00 metre uzunlukta altı kemer gözünden oluşur. 24.60 metre ölçülerinde anıtsal kemer gözü ile köprü tarihte bir teknoloji harikalarındandır. Moloz taş malzemenin kullanıldığı yapı ihtişamlı duruşu ile günümüze kadar gelebilmiştir.
Abdülhamit Han Cami

Osmanlı Devleti 34.Padişahı II. Abdülhamit Han’a ithafen inşa edilen yapı; şehre hâkim bir tepede duruşu, ihtişamı ve mimari özellikleri kentin her bölgesinden kolaylıkla görülebilmekte; yine Kapladığı alanı, duruşu ve ihtişamı ile Türkiye’nin En büyük camilerinden olmuştur. İnşasına 1993 yılında başlanılan Abdülhamit Han Camii, Kahramanmaraş halkının özveri ve fedakârlıkları ile vücut bulmuştur. 
Kahramanmaraş Kalesi

Kentin merkezinde bulunan kalenin kesin inşa tarihi bilinmemektedir; fakat Geç Hitit Dönemlerinde(M.Ö. IX. yüzyıl) inşa edildiği düşünülür. Kale, kentin merkezinde çevresine hâkim bir tepede, stratejik bir noktada oluşu ayrıca önemlidir. Kuzey-güney doğrultuda yaklaşık 83×140 m ölçülerindeki yapı, moloz taş ve kesme taş malzeme kullanılarak inşa edilmiştir. Özellikle 7-8. yüzyıllar da Bizanslılar ve Müslüman devletler arasında sık sık el değiştirdiği için kale defalarca tahrip olmuş onarım görmüştür. Bu noktada esaslı bir onarımın Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman(1520-1566) tarafından yaptırılmıştır. Yapının son durumu 1960-1970 yıllarına aittir. Bu noktada hali hazırda tarihi kültürel değeri yanında, duruşu, özellikleri ve şehri kuşatan tarifsiz panoramasıyla ziyaretçilerine ayrı bir keyif sunmaktadır
Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi

Kent merkezi Azerbaycan Bulvarında bulunan Müze binası 1975 yılından beri gelen konuklarını karşılamaktadır. Farklı bir düzen, üslup, özellik ve tasarımları ile 7 adet teşhir salonundan oluşan Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesinde 30.000 eser koleksiyonu bulunmaktadır. Kentin simgesi haline gelmiş Geç Hitit Dönemine ait taştan yapılmış ‘’Maraş Aslanı’’ yine bu müze alanında sergilenmektedir.

Maraş Dondurma Müzesi

Eski bir konağın dondurma yapımını anlatan bir müze haline dönüştürülmesi ile oluşturulmuş.Meşhur Maraş dondurmasının her aşamasını anlatan güzel ve zevkli bir müze, keşke dondurmada olsa tadabilseydik.
Dulkadiroğlu Yemek Müzesi

Burası da tesadüfen bulduğumuz eski yöresel muftak eşyaları ve yemek kültürünün sergilendiği restorasyon görmüş güzel bir konak.Kahramanmaraş’da en beğendiğimiz yerlerden bir tanesi.
Tabi ki Maraş’a gelip de meşhur dondurmasından yemeden olmaz.Bunun içinde pek çoğumuzun Mado markası ile tanıdığımız ama aslı Yaşar Pastanesine gitmeniz yeterli.Tabi içeride yer bulak o kadar kolat değil,biraz bekledikten sonra meşhur lezzete kendi evinde ulaşmış olduk.

Maraş’da oldukça yoğun bir turist trafiği yaşadık , hatta otellerde yer bulmak bile ilk defa 81ay 81İl gezimizde sıkıntı oldu , ama neticede kendimize kalacak bir yer bulduk.
Değişik yemek çeşitlerinin restorantlarında tatmanız mümkün , adını bile söylemekte zorluk çektiğimiz enteresan ama lezzetli yemeklerin olduğu bir çoğrafya Kahramanmaraş.İki gün boyunca diyetlerimizi bozduk desek yeridir.

 

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir