81 AY 81 İL

KASTAMONU

3 yıl önce | okunma

 

Ulu Önder Atatürk’ün şapka devrimi ile özdeşleşmiş Karadeniz Bölgesi ili Kastamonu , Karaçomak Deresi vadisinde kurulmuş şehrin plaka kodu 37.

İsminin 3 farklı yerden türediği söylenir.

Bir görüşe göre Hitit döneminde Kastama isminden , bir görüşe göre bölgede ilk yerleşimcilerden olan Gas’lar yada diğer adıyla Kaşkalar  ve şehir adı olan Tumanna türediği , diğer bir görüşe göre de Latince Kale anlamına gelen Kastra ile Bizans hanedanı olan Komnenler ‘den birleşmesinden oluştuğu anlatılır.

Arkeolojik çalışmalarda Kaşkalar ,Hititler, Paflagonyalılar, Romalılar, Bizanslılar, Çobanoğulları ,Candaroğulları ,Osmanlı İmparatorluğu ve Cumhuriyet dönemine dair buluntular yer alır.

Milli Mücadele döneminde en güvenilir bölgelerden biri olarak İstiklal Yolu üzerinden Ankara’ya yiyecek , silah ve mühimmat sevkiyatında önemli rol oynamıştır.Kurtuluş Savaşına en çok asker gönderen ildir.

1925 yılında Atatürk Kastamonu gezisi sırasından İnebolu’da Şapka Devrimi olarak bilinen Kılık ve Kıyafet Devrimini açıklamıştır.

Şehirde göze çarpan anıtlardan ilki 1883-1891 yılları arasında Valilik yapan Abdurrahman Paşa tarafından 1885 yılında tarafından yaptırılan Saat Kulesidir.Çevre düzenlemesi de yapılan Saat Kulesinde bulunan kafede çayınızı yudumlarken hem şehri hemde şehre hakim tepede bulunan kaleyi izlemeniz mümkün.Sürgün bir saat olduğuna dair efsanesi de bulunur , İstanbul Sarayburnu’nda bulunan saatin zamansız çalan çanı padişahın hamile cariyelerinden birinin çocuğunu düşürmesine sebep olduğu için saatin Kastamonu’ya sürgün edildiği söylenir.

Şehre hakim tepede kurulan Kale 12.yüzyılda Bizans döneminde Komnenos’lar tarafından yapılmış sonrasında ilave kısımlar Candaroğulları ve Osmanlılar tarafından yapılmıştır.Özellikle gece ışıklandırmaları ile güzel bir görüntüye bürünen kale manzarası ile de ziyaret edenleri büyülemekte.Kale içinde sarnıçlar,zindan ,kaçış tünelleri ve Bayraklı Sultan türbesi bulunmakta.

Kastamonu da ulaşımı kolay olan Evkaya Mezarları 3 bölümden oluşmakta , sağ bölüm MÖ 7.yüzyılda diğer bölüm ise MS 1.yüzyılda Romalılar döneminde yapılmıştır.Kayalara oyulmuş 3 mezar odasının dış kısmına bir insan ve kanatlı arslan figürleri yapılmıştır.

Şehir merkezinde yer alan Atatürk ve Şerife Bacı anıtı Heykeltraş Tankut Öktem tarafından yapılmış 1990 yılında açılış yapılmıştır.Kurtuluş Savaşı simgelerinden olan Şerife Bacı anıtın ön kısmından kağnısı ile yer almakta.Şerife Bacı 1921 yılında mermi taşırken kışla önüne kadar gelmiş ama soğuktan donarak şehit olmuştur.

Evliyalar şehri olarakta bilinen Kastamonu’da şehri gezerken birçok türbe görmek mümkün.Şeyh Şaban-ı Veli külliyesi bunlardan biridir , cami ve türbe zamanla bir çok defa restorasyon görmüştür, avluda akan suyun şifalı olduğuna inanılır.

Şehir merkezinde yer alan Nasrullah Cami ve Külliyesi 1506 yılında Nasrullah Kadı isimli bir hayırsever tarafından yaptırılmış

Kastamonu Arkeoloji Müzesi 1914-1917 yılları arasında İttihat ve Terakki Cemiyeti olarak inşa edilmiş , müzede bölgede bulunan arkeolojik eserler sergilenmekte.Atatürk Şapka ve Kıyafet devrimine ait konuşmalarından birini bu binada yapmıştır.

Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat merkezinde Cumhuriyet Evi , Şapka Müzesi , Atatürk Sergi Salonu , Resim Galerisi  bulunmakta.

Liva Paşa Konağı Etnografya Müzesi 1879-1881 yıllarında Mir Liva Sadık Paşa tarafından 3 katlı olarak yaptırılmış ,1997 yılında müze haline getirilmiştir.Zemin katta eski Kastamonu fotoğrafları , orta katta el Zanaatları , üst katta ise müze ev olarak konak odaları canlandırılmıştır.

Kastamonu hem görsel hem de tarihi açıdan gezilip görülmesi gereken illerimizden ,sadece şehir merkezi olarak da değil doğal güzellikleri açısından da oldukça güzel bir ilimiz.Kanyonları , şelaleleri mağaraları yaylaları ve gölleri ile doğaseverlerinde çok seveceği ve beğenerek gezecekleri bir ilimiz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir