Motosiklet

Kemaliye Motosiklet Rotası ( 7-8-9 Ağustos 2020 )

3 yıl önce | okunma

Çoğrafyamızda Dünya’nın en zorlu yollarından 2 tanesi bulunmakta bunlardan birincisi Bayburt Trabzon arasında ki geçişi sağlayan Soğanlı Virajları diğeri ise Kemaliye Divriği arasını bağlayan Kemaliyeliler Taş Yolu .

Kemaliyeliler Taş yolu 1870 yılında kazılmaya başlanmış 2002 yılında 132 yılda bitirilmiş.İlk zamanlarda kazma kürek ile  açılmaya başlanan yol  Recep Yazıcıoğlu valiliği döneminde hız kazanarak kısa sürede bitirilmiş.

Onlarca tünelden geçilen yolun Kemaliye’den giriş yönünde sağ tarafta kalan Karasu Nehrinin oluşturduğu Karanlık Kanyon ve yolun bu kanyon içinde geçmesi yola dehşet bir manzara kazandırıyor.

Bu yolu daha önce 4×4 araç ile aşmıştım , şimdi sıra motosiklet ile deneme vakti .

Ünye’den güzergah Samsun Amasya Tokat Sivas Kangal Divriği Arapgir üzerinden gidiş , Kemaliye İliç Divriği Kangal Sivas Tokat Niksar Akkuş üzerinden dönüş.

Motorun eksikleri ve bakımı bittikten sonra hareket 7 Ağustos 2020 günü sabah 07.00 ‘da başladı , ekibimin ilk üyeleri ile Samsun’da buluşup ilk arızamıza denk geldikten sonra vidası düşen sis farını çırt kelepçelerle sabitlendikten sonra ikinci ekiple Amasya’da buluştuk.

Hava bizden yanaydı ve oldukça güzeldi , üçüncü ve son ekiple Yıldızeli ilçesinde buluşup 5 motosiklet ile ilk önce Sivas’a vardık. Kısa bir öğle yemeği molasından sonra Kangal üzerinden Divriği içesine indik.

Son yakıt aldığımız Divriği ilçesinde istasyondaki çocukların yönlendirmesi ile yolumuzu Arapgir üzerinden tamamlamaya karar verdik , belki de en büyük hatamız önceden çizdiğimiz yoldan çıkmak oldu.

Arapgir ilçesinden sonra geceye kaldık , havanın kararması ile iyice dar ve tek yönlü olan yolda ilerlemek biraz zor oldu.Özellikle 8 saatlik yolculuğun son saatlerine en zor yolun denk gelmesi bizi iyice yordu.

Gece otelimiz olan Vadi Kemaliye’ye indik, daha çok yeni bir otel ,odalar sıfır , belki deilk müşterilerindeniz.Otel sahipleri hem turizm hemde tarımla uğraşan Yalçıner ailesi.Oldukça ilgililer , tabi pandemi süreci ister istemez onların işine sekte vurmuş

Otel dut ağaçlarının arasında , bahçesi oldukça serin , vadi içerisinde konumu sessiz ve sakin , ama Kemaliye’den biraz uzak ama bu da bizim tercihimiz.

Sabah kahvaltımızdan sonra motorlarımızı hazırlayıp doğru Kemaliyeliler Taş yoluna doğru yol alıyoruz.

Kemaliye ilçesinin biraz dışında yer alan ilk tünelle yola giriş yapıyorsunuz , yolun ilk kısımları asfalt ama ilk sapaktan sonra yok stabilize hale dönüyor.

Sağ tarafınızda Karanlık Kanyon ve Karasu Nehri heybeti ile akıyor.Konsantrasyonunuz dağıldığı an gideceğiniz yer Karasu Nehrinin soğuk suları olur.Bazı yerlerde çok keskin virajları var.Yukarıdan düşen kayalarda cabası.

Gözüm devamlı yolda aşağıda akan nehre bakmak bile içimden gelmiyor , malum motosiklette nereye bakarsan oraya gidersin , bende nehre gitmek istemiyorum tabi ki.

Yol bir süre sonra tünellerin içinde giriyor , her tünelde bir isim var ,o tünelin açılmasına maddi destek veren kişilerin adları verilmiş diye öğreniyoruz.Yol sizi Gümüşçeşme köyüne kadar götürüyor.Yolun uzunluğu 8,5 km , bunun 5 km ‘si tünel .Tünellere açılan geniş hava deliklerinden Karanlık Kanyonu ve Karasu Nehrini izlemek mümkün.

Taşlı yol maceraseverlerin uğrak noktası , birçok farklı grupları burada görmeniz mümkün , offroadcuları , motorcuları , trekking yapanları , atv sürücüleri vs vs vs .

Tabi her yolun bir dönüşü olduğu gibi bizde rotamızı tamamladıktan sonra Taşlıyol girişinde yer alan kafeye gidip zıplane yapıyoruz , bir yandan çaylarımız içerken bir yandan da zıplane yapanların çığlıklarını dinliyoruz.

Şimdi sırada dünyaca ünlü serbest dalış paraşütçünün ölümüne neden olan Karanlık Kanyonun zirvesine çıkmaya geldi.Motosikletler ile zor olacağı için bunu Kanyon Jeep Safari turuyla yapmayı tercih ediyoruz.Turun hem sahibi hemde şöforu Metin Bey eski bir otobüs şöforu , üstü açık defender arazi aracı ile size ister Taş Yola istersenizde Kanyon zirvesine götürüyor.

Bizimde ilk istikametimiz kanyon zirvesi , manzara dehşet elbette , Karanlık Kanyonu üstten gören ürkütücü bir manzara , tabi altta Taşlıyol ve Karasu Nehrinde gezinen tekneler.

Zirveye çıkan yol toprak Dallıca Köyü üzerinden gidiliyor , bir yere kadar araba ile ondan sonrası için biraz yürümek gerekli ama buna değer.Biz 4×4 aracımla ilk geldiğimde dibine kadar inmiştim ama tur firması buna pek yanaşmadı.

Bizde yürüyerek kanyonun girişine kadar yürüdük , kanyonu oluşturan iki yaka arasına gerilmiş çelik telden aşağıya serbest paraşüt dalışı yapmak mümkün tabi ki profesyoneller için.

Kanyon zirvesinden inip aynı zamanda otelin de işletmecisi olan Mehmet Yalçıner’in tur teknesi ile Karasu nehri üzerinden Karanlık Kanyona giriyoruz.

Kanyon derinlik açısından dünya ikincisi 780 metre derinliği 25 km uzunluğu %90 yamaç eğimine sahip.İliç ilçesinin Bağıştaş köyünden başlayıp Kemaliye’nin Dutluca köyünde bitiyor.

Tekne ile kanyon içinde yarın saatlik bir tur atabiliyorsunuz sol tarafınızda Taşlıyolu görmek mümkün.Kanyon içinde biraz ilerledikten sonra kayaların içinden çıkan sudan teknenizi yaklaştırarak içmeniz mümkün.

Tekne gezisinden sonra sıra Kemaliye ilçesini gezmeye geldi , oldukça eski bir ilçe aslında eski adı Eğin , Mustafa Kemal Atatürk’e olan sevgiden ilçe adını Kemaliye olarak değiştirmiş.

Kasaplıkları ile ünlüymüş Osmanlı döneminde , sarayın kasapları buradan gidermiş , zamanla çok göç vermiş , giden geri gelmemiş o yüzden şehrin diğer illerle olan bağlantısını kolaylaştırmak için yapılmış aslında taşlıyol , giden kolay gelsin hesabı.

İlçede çok güzel eski tarihi konaklar var , bir kısmı restore edilmiş bir kısmıda hala aynı doğallıkta.

Vadi tarım açısında da bereketli ,ilçede şifalı birçok doğal bitki pazarlanıyor , dut yetiştiriciliği ayrı bir öneme sahip.

Lökhane , eski yöresel yemeklerin yapılıp sunulduğu tarihi bir konak , burada yöresel lezzetleri tatmak mümkün.Lök bölgeye özel bir tatlı bu arada .

Kemaliye ilçesinin her yerinden gürül gürül sular akıyor , ne tarafa baksanız akan bir su kanalı görmek mümkün.

İlçeye sahip çıkan bürokratları ve ilçe sevenleri çok uğraş vermişler , hakkını vermek gerek çok güzel bir bölge , kesinlikle gitmeye değer.

Günü yorgunluğunu otelimizin bahçesinde dut ağaçları altında atıyoruz.Sabah erkenden yola çıkacağız.

Günün ilk ışıkları ile güzel bir kahvaltı yapıyoruz , İliç üzerinden Divriği ilçesine indiğimizde doğru yolun bu yol olduğunu anlıyoruz.Divriği sonrasında geldiğimiz yol , Niksar Akkuş üzerinden sağsalim evime ulaşıyorum.

Kemaliye adrenalin tutkunları için uğrak bir bölge , özellikle dünyanın en tehlikeli yolları arasında sayılan Taşlıyol hikayesi ve açılma zahmeti ile mutlaka görülmesi gereken bir yer.

Gidin ve Kemaliye’yi yaşayın.   

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir