81 AY 81 İL Tümü

NİĞDE

2 yıl önce | okunma

Eski adı Nakita yada Nahita olduğu tarihi kaynaklarda yer alan 51 plaka kodlu İç Anadolu ilimiz Niğde.

 

 

 

 

 

 

 

 


10.000 yıllık bir tarihi geçmişe sahip ilimiz Asur,Hitit,Frigya,Pers,Makedonya,Romalılar,Bizanslılar.Selçuklular,Eretna Beyliği,Karamanoğulları,Osmanlı Devleti medeniyetlerini yaşamış.

Şehrin ilk yerleşim yerinde olan Niğde Kalesinin tam tarihi bilinmemekle beraber 1740 yılında Sadrazam İshak Paşa tarafından onarım görmüş, çoğu yeri kapalı olan kalenin surlarının içinde bir adet cafe mevcut saat kulesi manzaralı cafede çayınızı yudumlarken surların arasından şehri izleyebilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 


Alaeddin Tepesinde kalenin iç surlarının birinin üzerinde yapılan minare görünümlü saat kulesi Sultan 2.Abdulhamit anısına yaptırılmış.

 

 

 

 

 

 

 

 


Kalenin hemen dışında yer alan Alaeddin Cami 1223 yılında Niğde Sancak Beyi Ziynettin Beşare tarafından yaptırılmış.İki kapısı olan caminin yaz aylarında öğleden önce güneş ışınlarının gördüğü kapısında Taçlı Kadın Başı gölgesi figürü dikkati çeker.Kapıyı yapan ustanın Niğde Sancak Beyinin kızına olan umutsuz aşkına hitaben yaptığı söylenir.

 

 

 

 

 

 

 

 


6 teşhir salonu olan Niğde Müzesinde bölgede bulunan Höyüklerden elde edilen tarihi eserler sergileniyor , en önemli bölümlerinden bir tanesi de Aksaray Ihlara vadisinden çıkarılan Rahibe Mumyası ve Çanlı Kiliseden çıkarılan 4 adet bebek mumyası.

 

 

 

 

 

 

 


Şehre yakın yerde yer alan Andaval Ören yeri şimdi çok büyük olmamakla birlikte üstü çelik panellerle çevrilip koruma altına alınmış.

 

 

 

 

 

 

 


Gümüşler Kasabasında yer alan kaya içine oyulmuş Gümüşler Manastırı Niğde’nin en ilginç yapılarından biri.Manastırın yer aldığı Gümüşler Kasabası’nın Orta Çağ’daki adı ve tarihi hakkında dönem kaynağı bulunmamaktadır. Büyük bir kaya kilisenin içine oyulan manastır Kapadokya bölgesindeki günümüze iyi korunarak gelmiş ve en büyük manastırlardan birisidir.

 

 

 

 

 

 

 

 


Kapadokya’da kayaya oyulmuş pek çok manastır bulunmaktadır ve bazı bilim adamları bunları yemekhaneli (trapezalı) ve açık avlulu olmak üzere iki grupta ele almaktadırlar. Gümüşler Manastırı ikinci grup dâhilindedir. Manastırın en önemli yapısı, kompleksin kuzeyinde yer alan kilisedir.

 

 

 

 

 

 

 

 


Kilisenin duvar resimlerinde en az üç farklı ustanın çalıştığı düşünülmektedir. Ana apsisteki üç şerit halindeki resimlerin en üstündeki Tahtta İsa, sağında iki melek, İncil yazarlarının sembolleri ile Desis sahnesinde yer alan Meryem ve havariler, en alttaki şeritte ise Kayserili Büyük Basileios, Nysa’lı Gregorios, Nazians’lı Gregorios gibi kilise babalarının resimleri yer almaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

 


Kuzey haç kolundaki Meryem’e Müjde, İsa’nın doğumu ve Tapınağa Takdimi sahneleri ile Vaftizci Yahya ve Aziz Stephanos figürleri ikinci bir sanatçının elinden çıkmış olmalıdır. İç narteksten naosa giriş kapısının güneyindeki Meryem ve çocuk İsa ile iki yanlarındaki baş melekler Gabriel ve Mikael figürleri üçüncü sanatçıya aittir. Narteksin üstündeki bir odanın duvarlarında Kapadokya’da örneği görülmeyen, av sahneleri, çeşitli hayvanlardan oluşan bir kompozisyon dikkat çekmektedir. Kapadokya’daki pek çok kilisede olduğu gibi, Gümüşler Manastırında da duvar resimlerinin ikonografik ve üslup özelliklerine göre yapılabilmektedir. Kilisedeki resimlerin bu özellikleri ve karşılaştırmalı değerlendirmeler yöntemi ile 11./12. yy.lara tarihlendirmek mümkündür.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Niğde ilimiz iç Anadolu bölgesinde yer alan tipik ekonomisi tarıma dayalı illerimizden bir tanesi şehir yeni yapılanan bölgelerinde oldukça modern, modern binalara modern caddelere sahip , güzel ve bol menülü restoranlarında aç kalmanız mümkün değil.

Şehir trafiği iş çıkış saatlerinde yoğun arabayı park etmek bazen zor oluyor , eski Niğde yerleşimi dar sokaklara sahip , şehir merkezinde fazla gezilecek yer olmamasına karşın Gümüşler Manastırı ve Ihlara Vadisi gibi bol turist çeken yerlerin bölgeye yakın olması bölgeyi cazip hale getiriyor.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir