81 AY 81 İL

BAYBURT

4 yıl önce | okunma

80 plaka kodlu yeni illerimizden Doğu Karadeniz bölgesinde yer alan Bayburt, 40.000 nüfuslu küçük bir il.1989 tarihinde il olan Bayburt öncesinde Gümüşhane iline bağlıydı.

5000 yıllık bir Türk şehri olan Bayburt ilinin tarihinin M.Ö 3000’li yıllara dayandığı söylenmekte.Şehir Azziler tarafından kurulmuş , Haldiler Medler Persler Pontuslular Romalılar Bizanslılar Selçuklular Osmanlılar derken aslında bir çok medeniyetin uğrak noktası olmuş Bayburt.

Gelir kaynağı olarak Tarım ve Hayvancılığın ön planda olduğu şehir karışık trafiği ile sizi hayretlere düşürebiliyor.Şehrin ortasından geçen Çoruh nehri trafiği de etkiliyor.Nehrin her iki yanında yer alan yollarda ilerlemek biraz sabır gerektiriyor.Belki bizim gittiğimiz dönem kalabalık bir yaz dönemine denk gelmiş olabilir.

Şehre girince dikkatiniz ilk çeken meydan da ki saat kulesi ve tam karşınızda ki tepede yükselen Bayburt Kalesi

Meydan da ki saat kulesi Çorum ilinin meydanında ki saat kulesinin aynısı.Anlatılanlara göre Ermeni zulmünden İç Anadolu bölgelerine kaçan Bayburtlular geri döndüklerinde Çorum’da gördükleri saat kulesinin aynısını Bayburt’da inşa etmişler.

Şehre hakim tepede bulunan Bayburt Kalesi ise M.S 1000’inci yıllara uzanan Urartular tarafından yapılmış şehrin defalarca el değiştirmesi ile en son Selçuklular tarafından onarılan ve yenilen kale Mor Çinilerinden dolayı Çini Maçin olarak da biliniyor.

Surlarının dışından oldukça heybetli görünen kalede iç kısımda yerleşime dair bir eser kalmamış.

Bayburt şehir merkezi turumuz kısa sürünce bizde 18 km ötede Aydıntepe ilçesinde yer alan Aydıntepe Yeraltı Şehrini görmeye gittik.

Bir caminin avlusundan girişi olan yeraltı şehri Romalılar tarafından kovulan ilk hıristiyanların saklanmak ve barınmak amaçlı yaptıkları bir olarak biliniyor.

Girişinden döner bir merdiven ile iniyorsunuz , duvarları restore edilmiş ama yer yer sular ayağınızın altında akıyor.Tüneller 1 metre eninde ve yer yer 1 metre yüksekliğinde ilerledikçe yaşam odalarını görüyorsunuz.

Yaklaşık 45 dakika yürüdükten sonra çıkışa varıyorsunuz.Çıktığınız yer girdiğimiz cami avlusunda bir hayli uzak açıkçası arabayı park ettiğimiz yeri bulmakta zorlandık.

Bayburt turumuzdan Gümülhane üzerinden dönerken Satala Antik kentinin tabelasını görünce bu antik kentide gezmek istedik.Dağ taş aramadığımız yer kalmadı ama bir türlü bulamadık .İnternet ve telefonlarda çekmediği için bilgi sahibi olamadık .Tabelasında yazılanlara göre oldukça büyük bir yerleşim olmalıydı.Derken bütün gün arayıp durduğumuz antik kentten geriye sadece 3 tane kemer ayağının kaldığını öğrenince hayal kırıklığı yaşadık.Bütün gün gözümüzün önünde duruyorlardı. Ama biz hiç onların olacağına akıl erdimemiştik, daha heybetli yapılar bekliyorduk.

Bayburt gezimiz beklediğimizden erken bittiği için bizde ev yoluna erken koyulduk.Kalan vakti yol üstünde gördüğümüz başka tarihi yerlerde değerlendirmek istedik.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir