81 AY 81 İL

ERZİNCAN

4 yıl önce | okunma

81 ay 81 il programımızda bu ay gezdiğimiz ilimiz 24 plaka kodlu Doğu Anadolu Bölgesi ilimiz Erzincan.

Erzincan’a gelmeden son dönemde gezginlerin uğrak noktası olan Kemaliye İlçesinde ki Karanlık Kanyona uğrayalım dedik.

Karanlık Kanyon Munzur Dağları üzerinde Karasu Nehrinin oluşturduğu bir kanyon.25km varan bir uzunluğa sahip.Kanyonda kaya tırmanışı ,kanyoning gibi faaliyetlerin yanısıra nehir üzerinde de tekne turları yapılmakta.Ancak kanyonda 2015 yılında yapılan Kemaliye Kültür ve Doğa Sporları Şenliklerinde üzücü bir kaza da yaşanmış.Eğin Gaban bölgesinden Wing Suit atlayışı yapan ve Sırat on Fırat hattında Base Jump atlayışı yapan Ian Flanders’in paraşütü açılmayınca suya çakılarak ölmüş.

Yolunu bulup kanyonun zirvesine çıkabilirseniz atlayış yapılan bölgenin ürpertici görüntüsü sizi korkutabilir.Kanyonun hemen kenarında yer alan tesisten bot kiralayarak kanyon içini de nehir üzerinden görebilirsiniz.Yada nehir kenarında çayınızı içerken gezinenleri izleyebilirsiniz.

Kemaliye bölgesinin diğer bir enteresan güzelliği ise insan yapımı Kemaliyeliler Taşyolu .Dünyanın en tehlikeli zorlu yollarından biri olan Kemaliye Divriği arasında ki 132 yılda tamamlanan çok sayıda tünel , keskin yol ve viraj içeren zorlu yol macera tutkunlarını bu bölgeye çekiyor.38 adet tünel içeren yol 1870 yılında açılmaya başlamış o dönem ilkel aletler kullanılarak açılmaya çalışılmış ve 2002 yılında faaliyete geçmiş.Bu yolun 7 km si Karanlık Kanyon ile beraber.

Ama bizim gittiğimiz dönemde yolun 10.km’sinde heyelan oldupu için tamamını geçemedik.Geri dönmek zorunda kaldık.Yerel halktan öğrendiğimize göre de 3 aydır kapalıymış ve bir süre daha öyle kalacakmış.Gideceklere duyurulur.

Karanlık Kanyon sonrası rotamız Erzincan oldu ama gece havanın kararması ile Erzincan’a giriş yapabildik.Gece otelimize yerleştikten sonra hemen kendimizi şehrin ışıklarına doğru attık.

Beklediğimizden büyük bir şehir çıktı doğrusu.1939 yılında ki büyük depremden sonra tamamen yıkılan şehir yeniden inşa edilmiş ama Kuzey Anadolu Fay Hattının üzerinde yer aldığı için deprem riski yüksek olan illerimizden bir tanesi.

Erzincan saat kulesi ve etrafı şehrin en yoğun insan trafiğinin olduğu alan.Genç yaşlı herkes orada ki çay bahçelerinde .Yollar ve kaldırımlar oldukça geniş.

Sabahın ilk ışıkları ile attık kendimizi Erzincan sokaklarına ilk durağımız Terzi Baba Türbesi oldu.Bu bölgenin kendini Tasavvufa adamış mesleği terzilik olduğu için bu lakabı almış zaatlarından bir tanesi Terzi Baba.Türbesi ve etrafında ki mezarlarda bölgenin ünlü birçok din ve askeri insanı yatmakta.

Şehir merkezinde ilginç mimarisi ile Terzi Baba camiside gezilip görülecek yerlerden bir tanesi.

Şehir merkezinde fazla gezecek yer bulamayınca rotayı şehir merkezine oldukça yakın olan Ergan Dağı ve Kayak merkezine çevirdik.Biz yaz döneminde gittiğimiz için tesis henüz tadilat halindeydi.Ama orada bulunan kayak öğretmenleri saolsunlar oldukça detaylı bilgiler verdiler.Kesinlikle gelecek vaad eden kayak tesislerinden biri olacak.

Bir sonraki durağımız ise meyve bahçelerinden geçerek ulaştığımız Girlevik Şelalesi oldu.Çağlayan Köyünün güzelliği ve temizliği bizi oldukça şaşırttı.Kesinlikle gidin görün isterim.Şelale zaten enfes fazla yüksekten düşmüyor ama oldukça geniş bir düşüş alanına sahip.Kesinlikle Erzincan’a yolu düşenlere tavsiyem olur.

Kısaca Erzincan İline geleceklerin çok fazla şehir merkezinde şansları yok ama şehrin dışında yer aşan Karanlık Kanyon, Ergan Dağı ve Girlevik Şelalesi kesinlikle o bölgeye gitmeye değer unsurlar.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir