81 AY 81 İL

ZONGULDAK

3 yıl önce | okunma

Uzun Mehmet’in kara elmas kömürü bulmasıyla başlayan bir şehir hikayesi ; Zonguldak

Belki de Mehmet gibi hüzünlü bir hikayesi vardır kömür diyarı Zonguldak’ın

 

67 plaka kodlu uzun yıllar kömür ocaklarında meydana gelen felakatlerle andığımız Karadeniz şehri Zonguldak.

Şehre girerken bir kalabalıklık bir koşturmaca çarptı gözümüze, aslında düz bir yerleşim beklerken dağlık çoğrafi yapı şaşırttı bizi, zaten şehre girerken gördüğümüz devasa enerji tesisleri nasıl bir şehre geldiğimizin göstergesi idi.

Taşkömürü ocaklarının Fransızlar tarafından işletilmesi ile almış adını Zone ve Göl Dağı , Göl dağı kömür havzaları için işaret alınan bölgenin adı , Zone Göldağı kelimelerinden Zonguldak olarak türemiş.

Türkiye’nin en büyük Taşkömürü havzasına ve Karadeniz ülkelerine açılan Limanı ile ticaret anlamında önemli bir ilimiz.

Karadenizi en güzel gösteren kıyı şeritlerine sahip bana göre , bir yanda güneşin batışını izlerken bir yada devasa gemilerin süzülüşünü izlemek mümkün.

Yüksekçe bir tepede yer alan deniz feneri kafesine çıkıp hem kahvenizin hemde manzaranın tadını çıkarmanız mümkün.Tabi yıllarca sanayi kendi olmasının dezavantajı turizm çok da gelişmiş değil.Son yıllarda bu konuda da çalışmalar yapılmaya başlanmış ama zonguldak’da bir yeri ararken uzun uğraşılar vermeniz gerekiyor.

Keza nereye gitmeye kalksak ya yanlış yönlendirme çıktı yada kapalı.

Özellikle il için çok adı geçen Gökgöl mağarasına gidip restorasyon için kapalı olduğunu öğrenmek üzüntü verici

Diğer bir güzel noktası olan Harmankaya Şelaleleri içinde kilometrelerce yol gidip çıkmaz bir yere gelince nerede diye sorduğumuz vatandaşın ‘’ burada böyle bir yer yok , Google ‘a yanlış konum vermişler , herkes sizin gibi şaşırıp buraya geliyor demesi çok üzüntü verici idi.

Keşke bu tarz bilgiler resmi bir kurum sitesinde ilan edilse

Her neyse öyle yada böyle Harmankaya Şelalelerinin olduğu vadiye ulaşıveriyoruz.Tabi arabamızı çekip uzunca bir yol yürüdükten sonra , insan hiç mi yönlendirme levhası koymaz , maalesef yok , hatta Harmankaya Seyir Terası için gittiğimiz yer tam bir hayal kırıklığı.Orman içinde öyle bir yer henüz yok.

Tekrar hayal kırıklığı içinde şehir merkezine Kömür Müzesine gidiyoruz.Bu sefer doğru yerdeyiz.

Duvarlarda kömür ocağında çalışmış insanların fotoları ve ortada kocaman bir kömür ocağı maketi , gerçekten etkileyici.

Varagel tüneli şehirde en ilginç yapılardan biri , fenerden aşağı inen ağaçlı bir yoldan geçip birazda şansınıza girişini kaçırmazsanız bulup içine girip denize ulaşabileceğiniz bir tünel , ne amaçla yapıldığını kestiremesekte , sonunda denize ulaşması güzel .Fener mahallesi ile liman arkasını kestirme yapan bir yol diye sonradan öğreniyoruz.

Zonguldak kültür haritasında birçok gezilecek yer gösterilmesine rağmen pek çoğuna gidememek yada gittiğimizde kapalı olmaları bizim için büyük bir şansızlık oldu.

Ama Zonguldak’a Bartın üzerinde Karadeniz sahilinden giderseniz çok güzel bir manzara üzerinden gitmiş olursunuz.Belki virajlardan biraz başınız döner ama buna değer.

Bir yanda Karadeniz ve sahili bir yanda yemyeşil çayırlar ortasından geçen tren yolu ve yolu içinden çıktığı tünel , tam kartpostallık görüntüler vermekte.

Zonguldak şehir merkezi sizi gezinti anlamında çok memnun etmeye bilir ama Zonguldak il merkezine giden yollar özellikle sahil yolları sizi fazlasıyla mutlu edecektir.Sanayi kenti olmanında dezavantajı bu olsa gerek.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir